Donnerstag, April 12, 2007

Το κοριτσακι με το άσπρο φόρεμα (22)

Η ζωή της Χαρούλας πέρνει άλλο νόημα!
Η ελπίδα και η χαρά της δίνουν ενέργεια. Δουλεύει και δημιουργεί ότι ονειρεύτηκε. Γελάει πιό συχνά και κάνει πάλι σχέδια για το μέλλον. Προσφέρει στον εαυτό της και στους άλλους κι αυτό την κάνει πολύ δυνατή.
17 μήνες αργότερα το Τζενάκι της την κάνει ακόμη μια φορά γιαγιά φέρνοντας στον κόσμο τον Χρήστο. Άλλο ένα πολίτιμο και ανεκτίμητο δώρο της ζωής! Τον κρατησε στην αγκαλιά της και ευχαριστούσε τον Θεό που της έδινε τέτοια χαρά, που τελειώσανε επιτέλους οι κακές μέρες, που στεγνώσαν τα δάκρυα!
Τα οικονομικά σε άριστη κατάσταση αφού δουλεύουν και οι δύο και ο Σάκης πάντα ερωτευμένος προσπαθεί να την κάνει να ξεχάσει ότι προηγήθηκε!
Κανένα σύννεφο στον ορίζοντα!
Καλοκαίρι πιά και ώς συνήθως ταξιδεύουν πάλι για την Ελλάδα.
Πρώτος σταθμός κόρη και εγγόνια!
Μα κάτι δεν πάει καλά! Το Τζενάκι δεν είναι ευτυχισμένο, το νοιωθει και το βλέπει η Χαρούλα. Η Τζένη την καθησυχάζει.
Οι μέρες στην Ελλάδα περνάνε πολύ γρηγορα και δυστυχώς η επιστροφή είναι πάντα επίπονη.
Η ανησυχία για την κόρη της από την μια και ο Σάκης που βγαίνει ελεύθερος ιατρού μια βδομάδα μετά την άλλη με άπειρες δικαιολογίες την κάνουν μελαγχολική. Οι μήνες περνάνε, η εταιρία τον απολύει και η Χαρούλα αναλαμβάνει πάλι να του βρεί δουλειά και τον πείθει συγχρόνως να πάει στο σχολείο για την εκμάθηση της της γλώσσας. Δέχεται και γράφεται σ΄ενα πρωινό τμήμα.

Η Χαρούλα δουλεύει, ψάχνει να του βρεί δουλειά και ο Σάκης περνάει τις ώρες του στο καφενείο και στην μπιρίμπα!
Βρίσκει κάποια στιγμή δουλειά και όλα φαίνονται να ξαναπέρνουν τον παλιό τους ρυθμό.
Εν τω μεταξύ το πρώτο αυτοκίνητο πουλήθηκε για πενταροδεκάρες και την ίδια μέρα ο Σάκης πείθει την Χαρούλα να πάρει δάνειο και να αγοράσουν ένα καλύτερο! Ένα αουντι!
Στην αρχή λέει όχι, όμως ο Σάκης έχει τον τρόπο του να την πείθει.
Και η Χαρούλα φορτώνεται άλλο ένα δάνειο στην πλάτη.
Δουλεύει και πληρώνει! Εν τω μεταξύ ο Σάκης ξαναχάνει την δουλειά του!
Άντε φτού κι απ την αρχή! Η Χαρούλα δουλεύει ακατάπαυστα και ο Σάκης χαλάει χωρίς δεύτερη σκέψη.
Καυγαδίζουν τακτικά για το οικονομικό και ο Σάκης δίχνει αποφασισμένος να διωρθωθεί και να σταματήσει τις σπατάλες!
Του βρίσκει πάλι δουλειά και τον αφήνει να χειρίζεται τα οικονομικά μια και φαίνεται πώς έμαθε απο τα λάθη του.
Και η ζωή τους ξαναμπαίνει στον παλιό γνωστό ρυθμό!
Τον αγαπάει, τον στηρίζει , τον εμπιστεύεται και έχει πάντα μια δικαιολογία για ότι συμβαίνει θαρρείς και δεν θέλει ή δεν μπορεί να δεί παραπέρα!
Πρίν τελειώσει το εξάμηνο ο Σάκης πάλι ξαναχάνει την δουλειά του!
Και η Χαρούλα που δουλεύει τώρα πια στο ταχυδρομείο νυχτερινή και την μέρα κοιμάται
μετατρέπεται σε εργασιομηχανή και χάνει σιγά σιγά την επαφή με την πραγματικότητα!
Ζεί στον κόσμο που έφτιαξε και που τον θεωρεί προστατευμένο.
Όσπου λίγο πριν τελειώσει η σύμβαση καθώς σκύβει να πάρει κάτι γράμματα δεν μπορεί πια να σηκωθεί!
Ο πόνος στην μέση ειναι πολύ δυνατός και την μεταφέρουν στην κλινική.
Διάγνωση: Δισκοπάθεια!
Οι ταλαιπωρίες των τελευταίων χρόνων άφησαν τα διαπιστευτήριά τους!
Μόλις είχε δώσει εξετάσεις, πέρασε με άριστα και περίμενε από στιγμή σε στιγμή την μονιμοποίησή της.

Τί θα γίνει με την δουλειά μου τώρα; αναρωτιώταν απελπισμένη.
Τόσοι κόποι, λές να πάνε χαμένοι;
Σε λίγες μέρες ήρθε κάποιο γράμμα από την διευθυνση προσωπικού!
στο επόμενο η συνέχεια

Kommentare:

maria_pin hat gesagt…

Ουφ, και εκεί που φαινόνταν να φτιάχνουν τα πράματα.. καλή ανάρωση Χαρούλα!!

annamaria hat gesagt…

Δε γραφω τιποτα εδω ...
περιμενω τη συνεχεια γιατι φοβαμαι....
Τα φιλια μου!!

Anonym hat gesagt…

Έπεσα στα χέρια ειδικών που με απροσανατόλισαν και με ξεπουπούλιασαν οικονομικά.

Έχω μια κόρη 14 ετών που έχει μαθησιακές δυσκολίες. Δεν γράφει στραβά ή ανάποδα, διαβάζει κανονικά, δεν μπορεί να μάθει/ αποστηθίσει/ συλλέξει σημαντικά στοιχεία/ συνοψίσει/ επιλέξει κυριότερά του (ο,τιδήποτε φανταστείτε) μπροστά σε μια σελίδα βιβλίου του σχολείου, κυρίως ιστορίας ή γεωγραφίας.
Λόγω της δυσκολίας της σε κάθε σχολείο επιλέγει να κάνει παρέα μόνο με προβληματικά/ παραβατικά παιδιά και μας φέρνει πάντα μπροστά σε τετελεσμένα γεγονότα που μας σπρώχνουν σε απελπισμένες πράξεις (αλλαγή σχολείου, αλλαγή "ειδικών" κλπ). Ότι χαρίσματα έχει φροντίζει με κάθε τρόπο να τα εξαφανίσει, προκειμένου να μη διαφέρει στην προβληματική φίλη της (φρόντισε να ξεχάσει τα πορτογαλικά της, αποπειράται να κάνει το ίδιο στα γαλλικά της, στράβωσε τα μπροστινά της δόντια για να βάλει σιδεράκια όπως η φίλη της, καθόταν με τα γόνατα να συγκλίνουν προς τα μέσα και να ενώνονται ώστε να στραβώσουν ενώ η ίδια παλιάέτρεχε με τα δυνατά πόδια της σαν δρομέας, προσπαθεί σε πάρτυ να τρώει τούρτα ενώ τη σιχαίνεται κλπ).

Έχει μεγάλη κλιση στο μπαλέτο και στο πιάνο (όπου μαθαίνει και προετοιμάζει περισσότερα από ότι της δίνεται κλπ) Μακάρι να υπήρχε ένας κόσμος που να μπορούσε να αξιοποιήσει αυτά τα ταλέντα χωρίς να χρειάζονται και οι λοιπές γνώσεις. Δυστυχώς έχω παρακολουθήσει προφορικές εξετάσεις του ΑΣΕΠ για πρόσληψη καθαριστριών από το δημόσιο και για λόγους συναγωνισμού τις ρώταγαν τι γνωρίζουν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Οι θεραπευτικές εισηγήσεις των ειδικών στα χέρια των οποίων έπεσα και με αφαίμαξαν ήσαν (δεν είναι όλες οι απόψεις του ίδιου ατόμου):

- Δεν έχει δυσλεξία (Λες και υπάρχει ένας διαχρονικά ισχύων ορισμός της δυσλεξίας.Και εγώ είχα δυσλεξία τα χρόνια μου και την αντιμετώπισαν με το ξύλο και τον εξευτελισμό).

- Θα ασχοληθούμε με την προσωπικότητά της μόνο. (Δεν μου απαντάνε όμως στο ερώτημά μου "Δέστε δημοσίευμα της Καθημερινής υπάρχουν ορισμένες μέθοδοι για να μαθαίνουν τα δυσλεκτικά παιδιά. Γιατί αυτές τις μεθόδους να τις ανακαλύψουμε εμείς -μαζί με τους κατάλληλους ειδικούς - όταν η κόρη μου θα είναι 26 ετών και όχι τώρα;

- Αφήστε τη να μείνει στην ίδια τάξη. Καλό θα της κάνει( Όμως εγώ έχει διαβάσει διάφορα βιβλία και άρθρα για τη δυσλεξία, και πουθενά δεν λέει ότι θεραπεύεται με το να μείνει το παιδί στην ίδια τάξη).

- Πηγαίνετε στον τάδε που είναι ειδικός στο να προετοιμάζει δυσλεκτικά παιδιά στο σχολείο και στο τέλος τους περνάει η δυσλεξία. Πήγα και πέρασα τη χρονιά με άθλιες συνθήκες. Ο ειδικός κάθε φορά απήύδηζε προσπαθώντας να της μάθει κάτι, δεν τα κατάφερνε, έλεγε ότι η κόρη μου κουράστηκε και "έχει κατεβάσει τα ρολλά" και μου έδινε μερικές σελίδες γεμάτες με κείμενο το οποίο εγώ ο μή ειδικός θα αναλάμβανα να της τα περάσω στο μυαλό -σαν να ήταν ένα φάξ - προτού κοιμηθεί το βράδυ.

- Να κάνετε οικογενειακή θεραπεία. Εσείς η κόρη σας και η γυναίκα σας. Θα είμαι εγώ και ένας άλλος συντονιστής. Γιατί ο άλλος (ο μπακαλόγατος); Γιατί έτσι γίνεται η ομαδική θεραπεία. Μπορείτε κυρία μου να μου δείξετε σε ένα από τα βιβλία της ομαδικής θεραπείας που έχετε στη βιβλιοθήκη σας να αναφέρει ότι θα υπάρχει και δεύτερος θεραπευτής; Έτσι γίνεται στην Ελλάδα. Και τι με αυτό; Και στη Βραζιλία σε ορισμένες περιοχές κάνουν βουντού. Πόσο θα κοστίσει; 140 η συνεδρία (70 αυτή και 70 ο ειδικευόμενος μπακαλόγατος). Τι λέτε κυρία μου;(Και η θεραπεύτρια καπνίζει σαν φουγάρο μπροστά στην κόρη μου χωρίς να ζητάει συγγνώμη ή άδεια, παρόλο που απαγορεύεται από το Υπουργείο Υγείας. Σκέψου να προστεθεί και ο μπακαλόγατος που να καπνίζει τσιμπούκι!)
- (στη γυναίκα μου) Να μετάσχετε σε ομαδική θεραπεία (σε ένα κατερειπωμένο σπίτι). Θα είναι γονείς παιδιών; Όχι αποκλειστικά, μπορεί μερικοί να είναι γονείς αλλά μπορεί και να μην είναι. Θα το σκεφτώ. Προτού φύγετε, παρακαλώ να με πληρώσετε. 150 Ευρώ. Θα σας ετοιμάσουμε την απόδειξη την επόμενη βδομάδα, να τη ζητήσετε από την κυρία Βάνα.

- Δεν έχει μαθησιακά προβλήματα. Είναι ιδιοφυϊα η κόρη σας. Εσείς οι γονείς έχετε πρόβλημα. Θα πρέπει να κάνετε ατομικές θεραπείες ο καθένας σας. Και η κόρη μας; Η κόρη σας δεν έχει τίποτα. 120 Ευρώ. Θα μου δώσετε απόδειξη; Όχι, δεν δίνω αποδείξεις, είμαι πανεπιστημιακός. τότε και εγώ δεν πληρώνω. Μα μου φάγατε την ώρα.. Λυπάμαι. Ωραία θα σας δώσω απόδειξη για 30 ευρώ. Τότε και εγώ θα σας πληρώσω 30 ευρώ.

Σας παρακαλώ, μπορείτε να μου δώσετε κάποια κατεύθυνση ως προς το τι να κάνω; Η κόρη μου με τόσες επισκέψεις και τέτοια παραπληροφόρηση δεν ξέρει τι ακριβώς συμβαίνει. Ακόμα και αν είμαστε φοβεροί εγκληματίες η γυναίκα μου και εγώ (φανταστείτε με να είμαι σαν τον Αυστριακό!), πάλι υπάρχει υποχρέωση των ειδικών να τη βοηθήσουν σήμερα και όχι όταν γίνει 26 ετών. Οι ειδικοι της έχουν βάλει στο μυαλό ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις μας και γι' αυτό εκείνη δεν μπορεί να μάθει τη μετάφραση των Αρχαίων.

Φυσικά (στην Ελλάδα πάντα έχουμε συμβουλές και επιχειρήματα) μπορεί να πεί κανείς «γιατί δεν πάτε σε κάποιο ειδικό κέντρο του δημοσίου για τα παιδιά που έχουν μαθησιακά προβλήματα;» Σε αυτούς τους φορείς αν δοκιμάσετε να τηλεφωνήσετε για να κλείσετε ραντεβού, θα πάρετε την απάντηση ότι έχετε σειρά προτεραιότητας για να σας δουν μετά από ένα χρόνο. Δοκιμάστε!

Αν προσφύγετε στο Συνήγορο του Πολίτη σας απαντούν ότι α) "ναι μεν η ιατρική περίθαλψη είναι συνταγματικό σας δικαίωμα, αλλά εδώ υπάρχει αντικειμενική αδυναμία, όπως δηλώνουν οι συγκεκριμένοι φορείς", β)"μπορείτε να κάνετε αγωγή αποζημίωσης κατά του δημοσίου για παραλείψεις των οργάνων του, με βάση το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα εάν θεμελιώσετε τη βλάβη που υπέστη η κόρη σας από την παράλειψη...

Η αγωγή εκδικάζεται μετά από 3 1/2 με 4 χρόνια και αν υπολογίσουμε ότι στην καλύτερη περίπτωση κερδίσετε, το δημόσιο θα κάνει έφεση και αναίρεση οπότε μπορείτε να έχετε την απόφαση που θα σας δικαιώνει τελεσίδικη μετά από 7-8 περίπου χρόνια.

Βέβαια δεν είναι εύκολο να έκτέλέσετε απόφαση κατά του δημοσίου, οπότε μπορείτε να προσφύγετε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Στρασβούργο), αλλά θα πρέπει να προσέξετε να ασκήσετε την προσφυγή εντός 6 μηνών από την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης (μετά από αναίρεση κλπ). Η εκκρεμοδικία κρατάει περίπου 8-10 χρόνια και μάλλον θα κερδίσετε την υπόθεση με μια συμβολική αποζημίωση, εκτός αν στο μεταξύ ο αρμόδιος φορέας αποφασίσει να καλέσει την κόρη σας για εξέταση..".

pote-xana hat gesagt…

Λζπάμαι πολύ φίλε μου. Δεν ειναι μόνο η Ελλαδα άδικη με τα παιδιά της. Όλος ο κόσμος είναι!Γιατί νομίζεις δεν έχω κουράγιο να γράψω άλλο? Γιατι μου κάναν την ψυχή και το σώμα κομμάτια. Πονάω για σένα, για τήν δική σου κόρη, την δική μου που δεν έφταιξε σε τίποτα και για μένα που έχασα το τρένο για πάντα. Μην σταματάς να ελπίζεις και να παλεύεις.
Καλό κουράγιο!